Jestem lekarzem      Nie jestem lekarzem
Dalej

Balsam peruwiański

Nazwa łacińska:

Balsamum peruvianum

Inne nazwy:

Balsamum peruvianum verum

Gramatura i kod EAN:

50g 5 909 990 626 793
100g 5 909 990 626 816
250g 5 909 990 626 830

Nr pozwolenia:

13532

Zastosowanie:

Balsam peruwiański, zwany też Balsamum peruvianum verum, to lek naturalny, wyciekający z uszkodzonej kory drzewa woniawiec balsamowy. Substancja farmaceutyczna wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Znajduje zastosowanie w wielu chorobach skóry, głównie przy leczeniu oparzeń, odmrożeń i gojeniu ran.

Balsam peruwiański można łączyć z azotanem srebra, co jest szczególnie ważne w terapii opornych trądzików z nasilonym zakażeniem bakteryjnym lub roztoczowym.


W składzie substancji farmaceutycznej znajduje się kwas cynamonowy oraz jego związki: cynameina, kwas benzoesowy, seskwiterpeny, farnezol i wanilina. Wykorzystywany w testach płatkowych jako jeden ze wskaźników alergii na kosmetyki.

Surowiec farmaceutyczny stosowany w recepturze aptecznej do sporządzania mazideł, emulsji, zawiesin, czopków, rzadziej kremów.