Jestem lekarzem      Nie jestem lekarzem
Dalej

Kwas mlekowy

Nazwa łacińska:

Acidum lacticum

Inne nazwy:

Acidum alfa-hydroxypropionicum, Kwas alfa-hydroksypropionowy, Kwas mleczny

Gramatura i kod EAN:

100ml 5 909 990 623 761
250ml 5 909 990 623 778

Nr pozwolenia:

13530

Zastosowanie:

Kwas mlekowy, zwany też Kwasem alfa-hydroksypropionowym to organiczny hydroksykwas, występujący w skwaśniałym mleku. Powstaje również w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Znalazł zastosowanie jako dodatek do żywności o symbolu E270, regulator kwasowości w przemyśle cukierniczym,  stosowany także w przemyśle garbarskim, tekstylnym oraz w pszczelarstwie.

Substancja farmaceutyczna z uwagi na właściwości peelingujące stosowana w preparatach kosmetycznych, w dermatologii dodawany do płynów do usuwania brodawek oraz do maści na odciski palców.

Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany przede wszystkim do przygotowywania roztworów do płukania pochwy, dodawany do gałek dopochwowych. Surowiec recepturowy,  który wchodzi w skład płynów do higieny intymnej o gęstej konsystencji.