Jestem lekarzem      Nie jestem lekarzem
Dalej

Parafina ciekła

Nazwa łacińska:

Paraffinum liquidum FP

Inne nazwy:

Olej parafinowy, Petnolatum liquidum, Parafina płynna, Olej mineralny

Gramatura i kod EAN:

100ml

5 909 990 648 986

Nr pozwolenia:

13659

Zastosowanie:

Parafina ciekła, zwana też olejem parafinowym to mieszanina oczyszczonych, płynnych węglowodorów alifatycznych,  będąca produktem ubocznym procesu destylacji ropy naftowej. Substancja przeznaczona do celów farmaceutycznych odznacza się bardzo wysoką jakością. Znalazła zastosowanie przy wyrobie past połyskowych, przy wyrobie produktów impregnacyjnych,  do przechowywania niektórych metali. Także w cukiernictwie, elektryce, mechanice oraz mikroskopii.

Substancja farmaceutyczna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, nie ulega też trawieniu, co sprowadza się do działania przeczyszczającego (parafina pokrywa warstwą ochronną wewnętrzną ścianę jelita grubego  i rozmiękcza masę kałową). Substancja apteczna zastosowana miejscowo odznacza się właściwościami natłuszczającymi, ochronnymi, zmiękczającymi, tworząc tłusty film okluzyjny, który przeciwdziała nadmiernej utracie wody przez naskórek. Wykorzystywana w sytuacjach uszkodzenia skóry, bądź jej zaniku lub zniszczeniu.

Substancja recepturowa stosowana czasem w połączeniu z wazeliną, parafiną stałą, olejem silikonowym. Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej przy sporządzaniu maści leczniczych, mleczek, śmietanek kosmetycznych, kremów tłustych, półtłustych, nawilżających, mazideł, pomad, czasem także olejków do masażu. Surowiec recepturowy łączony w kompozycjach z innymi składnikami podłoża. Olej parafinowy stanowi składową preparatów oficynalnych i galenowych.