Kwas benzoesowy, zwany też kwasem fenylomrówkowym, to organiczny związek chemiczny, najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy. Kwas benzoesowy występuje w korze czereśni i strączyńca, w malinach i anyżu. Kwas benzoesowy to surowiec o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych. W stężeniu 0,1%, jeżeli środowisko ma odczyn lekko kwaśny, hamuje wzrost bakterii i grzybów. W środowisku zasadowym działa mniej skutecznie. Stosowany jest do konserwacji niektórych preparatów farmaceutycznych, których pH nie przekracza 5,0. Ponadto zmiękcza naskórek, ułatwia usuwanie zrogowaceń skóry. Stosowany zewnętrznie często z kwasem salicylowym. Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej do sporządzania postaci leków do użytku zewnętrznego: maści, past, słabych roztworów wodnych, płukanek jamy ustnej i gardła, zasypek, zawiesin oraz mazideł. Wchodzi w skład farmakopealnych preparatów galenowych, a także leków oficynalnych o stałej recepturze.