Właściwości

trilac® produkt leczniczy o optymalnym składzie probiotycznym, do stosowania u dzieci oraz u osób dorosłych. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w leku trilac® obniżając pH w przewodzie pokarmowym, umożliwiają rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz zapobiegają osiedlaniu się i rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.

Skład leku trilac® został skomponowany następująco: Lactobacillus acidophilus (La-5) kolonizuje i rozmnaża się w jelicie cienkim i grubym. Stwarza korzystne warunki do rozwoju Bifidobacterium lactis (Bb-12), bakterii, których ilość w przewodzie pokarmowym maleje u osób starszych. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) nie należy do naturalnej, stałej flory jelitowej, ale jest ważny dla środowiska przewodu pokarmowego, ponieważ produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych.

trilac® może być stosowany u kobiet w okresie karmienia piersią zgodnie z zalecanym dawkowaniem.
Przed zastosowaniem leku należy poradzić się lekarza

Substancjami czynnymi leku trilac®, są bakterie kwasu mlekowego:

  • Lactobacillus acidophilus (La-5) 37,5%
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) 25%
  • Bifidobacterium animalis sub sp. lactis (Bb-12) 37,5%

l kapsułka zawiera 1,6 x 10 9 CFU* bakterii kwasu mlekowego
*CFU (od ang. colony forming unit – jednostka tworząca kolonię)

Pozostałe składniki to:
mleko w proszku odtłuszczone, wyciąg z drożdży, sodu askorbinian, inozytol, sodu glutaminian,
sodu alginian, magnezu stearynian, glukoza bezwodna. Osłonka kapsułki: tytanu dwutlenek, żelatyna.