• Zastosowanie

    Olej rzepakowy w recepturze aptecznej wykorzystywany jest jako substancja pomocnicza – rozpuszczalnik w postaciach leku do użycia zewnętrznego. Sam w sobie również charakteryzuje się korzystnymi właściwościami, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu ogranicza powstawanie zmarszczek. Dodatkowo łagodzi skórę trądzikową i naczynkową, łagodzi podrażnienia i nawilża skórę.

  • Zastosowanie

    Substancja farmaceutyczna wykazująca działanie terapeutyczne, wiatropędne, rozkurczające mięśnie gładkie, pobudzające procesy trawienne, żółciopędne, wykrztuśne, słabe przeciwbólowe, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, odwadniające, przeciwpasożytnicze. Stosowany głównie w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, wzdęciach, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo w tzw. mokrym kaszlu, stanach chorobowych skóry (z uczuciem swędzenia, pieczenia, pokrzywka). Wykorzystywany przy nerwobólach, bólach głowy, bólach reumatycznych (przynosi subiektywne odczucie zniesienia bólu), także w laryngologii, stomatologii. Surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej przeznaczony do wytwarzania preparatów złożonych, kremów, mleczek, toników, sztyftów donosowych, kropli, roztworów alkoholowych, rzadziej jako preparat stosowany samodzielnie. Preparat wykorzystywany w aromaterapii, inhalacjach. W niewielkich ilościach również jako substancja poprawiająca smak, nadająca orzeźwiający, świeży zapach np. płyny do płukania jamy ustnej i gardła. Surowiec recepturowy łączony w kompozycjach z innymi substancjami leczniczymi.