Przejdź do


Olejek miętowy – Oleum menthae

Oleum menthae

Zastosowanie

Substancja farmaceutyczna wykazująca działanie terapeutyczne, wiatropędne, rozkurczające mięśnie gładkie, pobudzające procesy trawienne, żółciopędne, wykrztuśne, słabe przeciwbólowe, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, odwadniające, przeciwpasożytnicze. Stosowany głównie w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, wzdęciach, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo w tzw. mokrym kaszlu, stanach chorobowych skóry (z uczuciem swędzenia, pieczenia, pokrzywka). Wykorzystywany przy nerwobólach, bólach głowy, bólach reumatycznych (przynosi subiektywne odczucie zniesienia bólu), także w laryngologii, stomatologii. Surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej przeznaczony do wytwarzania preparatów złożonych, kremów, mleczek, toników, sztyftów donosowych, kropli, roztworów alkoholowych, rzadziej jako preparat stosowany samodzielnie. Preparat wykorzystywany w aromaterapii, inhalacjach. W niewielkich ilościach również jako substancja poprawiająca smak, nadająca orzeźwiający, świeży zapach np. płyny do płukania jamy ustnej i gardła. Surowiec recepturowy łączony w kompozycjach z innymi substancjami leczniczymi.

Na stanie

Na stanie

Wskazania

Stosowany głównie w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, wzdęciach, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo w tzw. mokrym kaszlu, stanach chorobowych skóry (z uczuciem swędzenia, pieczenia, pokrzywka). Wykorzystywany przy nerwobólach, bólach głowy, bólach reumatycznych (przynosi subiektywne odczucie zniesienia bólu), także w laryngologii, stomatologii.

Zastosowanie

Substancja farmaceutyczna wykazująca działanie terapeutyczne, wiatropędne, rozkurczające mięśnie gładkie, pobudzające procesy trawienne, żółciopędne, wykrztuśne, słabe przeciwbólowe, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, odwadniające, przeciwpasożytnicze. Stosowany głównie w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, wzdęciach, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo w tzw. mokrym kaszlu, stanach chorobowych skóry (z uczuciem swędzenia, pieczenia, pokrzywka). Wykorzystywany przy nerwobólach, bólach głowy, bólach reumatycznych (przynosi subiektywne odczucie zniesienia bólu), także w laryngologii, stomatologii. Surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej przeznaczony do wytwarzania preparatów złożonych, kremów, mleczek, toników, sztyftów donosowych, kropli, roztworów alkoholowych, rzadziej jako preparat stosowany samodzielnie. Preparat wykorzystywany w aromaterapii, inhalacjach. W niewielkich ilościach również jako substancja poprawiająca smak, nadająca orzeźwiający, świeży zapach np. płyny do płukania jamy ustnej i gardła. Surowiec recepturowy łączony w kompozycjach z innymi substancjami leczniczymi.

Działanie

Działanie terapeutyczne, wiatropędne, rozkurczające mięśnie gładkie, pobudzające procesy trawienne, żółciopędne, wykrztuśne, słabe przeciwbólowe, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, odwadniające, przeciwpasożytnicze. Stosowany głównie w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, wzdęciach, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych,

Kod EAN / Gramatura

5901315022624
/ 5ml
5909990709090
/ 25g

Inna nazwa

Olejek z mięty pieprzowej, Aetheroleum menthae piperitae, Olejek eteryczny miętowy

Receptury

Natrii bicarbonici 1,0
Natrii chlorati 3,0
Natrii benzoici 30,0
Ol. Menthae pip. 0,3
M.f. pulv.
D.S. ½ łyżeczki od herbaty na ½ szklanki wody do płukania gardła.

Płyn Mandla
Kalii iodati 0,6
Iodi 0,3
Ol. Menthae pip. gtt No 3
Glycerini ad 20,0
M.f. gtt.
D.S. Do nosa.

Postać farmaceutyczna

Olejek eteryczny uzyskiwany przez destylację z parą wodną świeżych eterycznych częścikwitnącej rośliny Mięta Pieprzowa.Olejek ma postać bezbarwnej, lekko żółtej lub lekko zielono-żółtej cieczy. Posiadacharakterystyczny zapach i smak któremu towarzyszy uczucie chłodu po spożyciu.Olejek eteryczny uzyskiwany przez destylację z parą wodną świeżych eterycznych częścikwitnącej rośliny Mięta Pieprzowa.Olejek ma postać bezbarwnej, lekko żółtej lub lekko zielono-żółtej cieczy. Posiadacharakterystyczny zapach i smak któremu towarzyszy uczucie chłodu po spożyciu.

Numer pozwolenia

13824

Title

Go to Top