Jeżeli nie znalazłeś substancji do receptury aptecznej, których potrzebujesz, skontaktuj się  naszym działem sprzedaży pod numerem telefonu +48 12 293 35 20

Przejdź do


Parafina ciekła – Paraffinum liquidum FP

Paraffinum liquidum FP

Zastosowanie

Parafina ciekła, zwana też olejem parafinowym, to mieszanina oczyszczonych, płynnych węglowodorów alifatycznych, będąca produktem ubocznym procesu destylacji ropy naftowej. Substancja przeznaczona do celów farmaceutycznych odznacza się bardzo wysoką jakością. Substancja farmaceutyczna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, nie ulega też trawieniu, co sprowadza się do działania przeczyszczającego (parafina pokrywa warstwą ochronną wewnętrzną ścianę jelita grubegoi rozmiękcza masę kałową). Substancja apteczna zastosowana miejscowo odznacza się właściwościami natłuszczającymi, ochronnymi, zmiękczającymi, tworząc tłusty film okluzyjny, który przeciwdziała nadmiernej utracie wody przez naskórek. Substancja recepturowa stosowana czasem w połączeniu z wazeliną, parafiną stałą, olejem silikonowym. Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej przy sporządzaniu maści leczniczych, mleczek, śmietanek kosmetycznych, kremów tłustych, półtłustych, nawilżających, mazideł, pomad, czasem także olejków do masażu.

Parafina ciekła - Paraffinum liquidum FP - 50g

Na stanie

Parafina ciekła - Paraffinum liquidum FP - 100ml

Brak w magazynie

SKU: A126512 Kategorie: ,

Wskazania

Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej przy sporządzaniu maści leczniczych, mleczek, śmietanek kosmetycznych, kremów tłustych, półtłustych, nawilżających, mazideł, pomad, czasem także olejków do masażu.

Zastosowanie

Parafina ciekła, zwana też olejem parafinowym, to mieszanina oczyszczonych, płynnych węglowodorów alifatycznych, będąca produktem ubocznym procesu destylacji ropy naftowej. Substancja przeznaczona do celów farmaceutycznych odznacza się bardzo wysoką jakością. Substancja farmaceutyczna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, nie ulega też trawieniu, co sprowadza się do działania przeczyszczającego (parafina pokrywa warstwą ochronną wewnętrzną ścianę jelita grubegoi rozmiękcza masę kałową). Substancja apteczna zastosowana miejscowo odznacza się właściwościami natłuszczającymi, ochronnymi, zmiękczającymi, tworząc tłusty film okluzyjny, który przeciwdziała nadmiernej utracie wody przez naskórek. Substancja recepturowa stosowana czasem w połączeniu z wazeliną, parafiną stałą, olejem silikonowym. Surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w recepturze aptecznej przy sporządzaniu maści leczniczych, mleczek, śmietanek kosmetycznych, kremów tłustych, półtłustych, nawilżających, mazideł, pomad, czasem także olejków do masażu.

Działanie

Substancja apteczna zastosowana miejscowo odznacza się właściwościami natłuszczającymi, ochronnymi, zmiękczającymi, tworząc tłusty film okluzyjny, który przeciwdziała nadmiernej utracie wody przez naskórek.

Kod EAN / Gramatura

5909990648986
/ 100ml
5901315022297
/ 50g

Inna nazwa

Olej parafinowy, Parafina płynna, Olej mineralny

Receptury

Maść Kocha
Balsamum peruvianum
Paraffini liq. aa 1,0
Vaselinum album ad 80,0
M.f. ung.
D.S. Zewnętrznie.

Zinci oxydati
Vaselini albi
Paraffini liq.
Eucerini
Aquae Calcis aa 20,0
M.f. ung.
D.S. Maść na odleżyny.

Numer pozwolenia

13659

ZGŁOŚ DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

Pobierz formularz – Pacjent
Pobierz formularz – Lekarz
Go to Top