Pozostałe informacje
Gramatura | 100g, 10g, 250g, 25g, 50g, 5g |
---|
Gramatura | 100g, 10g, 250g, 25g, 50g, 5g |
---|
Kamfora jest związkiem zaliczanym do grupy terpenów, ma postać białego krystalicznego proszku o silnym, charakterystycznym zapachu. Tradycyjnie pozyskiwana z drewna cynamonowca kamforowego, obecnie wytwarzana jest głównie syntetycznie. Substancja dobrze rozpuszcza się w etanolu, natomiast trudno w wodzie i glicerolu. Kamfora działa miejscowo rozgrzewająco, słabo przeciwświądowo, poprawia ukrwienie skóry. Jako surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej wykorzystywana jest głównie przy sporządzaniu preparatów do stosowania zewnętrznego: maści oraz roztworów w stężeniu 1,0%-10,0%. Najbardziej znanym przykładem wykorzystania tego składnika, jest maść kamforowa sporządzana na wazelinie hydrofilowej (FP XII). Kamforę wykorzystać można także do przygotowania spirytusu oraz oleju kamforowego (FP XII), które są składnikami wyjściowymi dalszych receptur. Preparaty z tym surowcem stosowane są do nacierań w bólach reumatycznych i stawowych, a także pomocniczo w nieżycie nosa oraz łagodzeniu objawów przeziębienia.