Jeżeli nie znalazłeś substancji do receptury aptecznej, których potrzebujesz, skontaktuj się  naszym działem sprzedaży pod numerem telefonu +48 12 293 35 20

Przejdź do


Mocznik – Urea

Urea

Brak w magazynie

Zastosowanie

Mocznik, zwany też Carbamidum, to organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego. Substancja farmaceutyczna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Zaaplikowana miejscowo na skórę wykazuje działanie nawilżające, a w wyższych stężeniach także zmiękczające, keratoplastyczne i keratolityczne. Podany doustnie jest osmotycznym lekiem moczopędnym o tzw. niskim progu nerkowym. Stosunkowo łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego, powoduje jednak podrażnienie żołądka i jelit. Zastosowany dożylnie przeciwdziała obrzękowi mózgu. Surowiec farmaceutyczny stosowany głownie w leczeniu chorób skóry przebiegających z nadmiernym wysuszeniem i rogowaceniem (rybia łuska, rogowacenie skóry stóp i dłoni, wyprysk z lichenizacją, rzadziej łuszczyca). Mocznik jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej: maści, kremów, past, rzadziej roztworów wodnych, emulsji, żeli i mleczek.

Mocznik - Urea - 500g

Na stanie

Mocznik - Urea - 50g

Na stanie

Mocznik - Urea - 25g

Na stanie

Mocznik - Urea - 100g

Na stanie

Mocznik - Urea - 250g

Na stanie

SKU: A124647 Kategorie: ,

Wskazania

Choroby skóry, alergie.

Zastosowanie

Mocznik, zwany też Carbamidum, to organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego. Substancja farmaceutyczna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Zaaplikowana miejscowo na skórę wykazuje działanie nawilżające, a w wyższych stężeniach także zmiękczające, keratoplastyczne i keratolityczne. Podany doustnie jest osmotycznym lekiem moczopędnym o tzw. niskim progu nerkowym. Stosunkowo łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego, powoduje jednak podrażnienie żołądka i jelit. Zastosowany dożylnie przeciwdziała obrzękowi mózgu. Surowiec farmaceutyczny stosowany głownie w leczeniu chorób skóry przebiegających z nadmiernym wysuszeniem i rogowaceniem (rybia łuska, rogowacenie skóry stóp i dłoni, wyprysk z lichenizacją, rzadziej łuszczyca). Mocznik jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej: maści, kremów, past, rzadziej roztworów wodnych, emulsji, żeli i mleczek.

Działanie

Działanie zależne od stężenia: nawilżająco (2%), zmiękczająco (15%), keratolitycznie (powyżej 30-40%)

Kod EAN / Gramatura

5909990611812
/ 50g
5909990611850
/ 100g
5909990611867
/ 250g
5901315022150
/ 25g
5909990611874
/ 500g

Inna nazwa

Carbamidum, Karbamid, Dwuamid karbonylu, Dwuamid kwasu węglowego

Receptury

Vit A liq. 4,0
Acidi salicylici 2,0
Ureae 20,0
Aqua purificata 20,0
Lekobaza ad 100,0
M.f. ung.
D.S. Zewnętrznie.

Acidi salicylici 1,0
Ureae 10,0
Vit. A liq. 0,4
Lekobaza 60,0
Aqua purificata 30,0
M.f. ung.
D.S. Zewnętrznie.

Postać farmaceutyczna

Biały lub prawie biały, krystaliczny proszek lub przezroczyste kryształy.

Numer pozwolenia

13509

ZGŁOŚ DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE

Pobierz formularz – Pacjent
Pobierz formularz – Lekarz
Go to Top