Wskazania
W recepturze aptecznej sacharoza stosowana jest jako substancja słodząca, szczególnie w przypadku tabletek do ssania, syropów. Substancja poprawiająca walor smakowy w wielu preparatach farmaceutycznych.
Sacharoza, zwana też Cukrem białym farmaceutycznym, to związek organiczny należący do grupy węglowodanów (disacharyd). Występuje w cukrze trzcinowym, jak i buraczanym. Jest składnikiem wielu produktów spożywczych, wykorzystywanym w przemyśle piekarskim i ciastkarskim, również w przemyśle farmaceutycznym. W recepturze aptecznej sacharoza stosowana jest jako substancja słodząca, szczególnie w przypadku tabletek do ssania, syropów. Substancja poprawiająca walor smakowy w wielu preparatach farmaceutycznych.
W recepturze aptecznej sacharoza stosowana jest jako substancja słodząca, szczególnie w przypadku tabletek do ssania, syropów. Substancja poprawiająca walor smakowy w wielu preparatach farmaceutycznych.
Sacharoza, zwana też Cukrem białym farmaceutycznym, to związek organiczny należący do grupy węglowodanów (disacharyd). Występuje w cukrze trzcinowym, jak i buraczanym. Jest składnikiem wielu produktów spożywczych, wykorzystywanym w przemyśle piekarskim i ciastkarskim, również w przemyśle farmaceutycznym. W recepturze aptecznej sacharoza stosowana jest jako substancja słodząca, szczególnie w przypadku tabletek do ssania, syropów. Substancja poprawiająca walor smakowy w wielu preparatach farmaceutycznych.
Substancja stosowana jako corrigens w proszkach, używana również do testu obciążenia glukozą.
Papaverini hydrochloridi
Extr. Belladonnae sicc. aa 0,02
Phenobarbitali natrii 0,015
Sacchari albi 0,5
M.f. Pulv. D.t.d. No 10
D.S. W kolce nerkowej 3 × dziennie 1–2 proszków po jedzeniu.